Kā atpazīt demenci sunim: kinologs nosauca galvenās slimības pazīmes

Demence ir slimība, kas izpaužas kā atmiņas traucējumi vecāka gadagājuma cilvēkiem, taču tā var izpausties arī mūsu mājdzīvniekiem, proti, suņiem, kas sasnieguši noteiktu vecumu.

Kā norāda kinoloģe Lorna Vintere, ja jūsu mājdzīvnieks ir vecāks par 7 gadiem un pēkšņi maina uzvedību, tā varētu būt suņu kognitīvās disfunkcijas (KD) pazīme. Jāņem vērā, ka demence dzīvniekiem ir citāda nekā cilvēkiem. Pastāv arī dažādas diētas, medikamenti un uzvedības terapijas, kas var palīdzēt, tāpēc nekavējoties jākonsultējas ar veterinārārstu.

Vintere nosauca dažas brīdinājuma pazīmes, kas var liecināt, ka jums vajadzētu pievērst uzmanību sava mājdzīvnieka veselībai.

Skatīšanās uz neko

Pēc kinologa domām, visi suņi zināmā mērā skatās tukšumā – fakts ir tāds, ka mājdzīvnieku redze atšķiras no mūsu redzes un viņi ir ļoti jutīgi pret smaržām, tāpēc, skatoties nekurienē, viņi, iespējams, cenšas pievērst uzmanību kādai konkrētai smaržai. Tomēr vecākiem suņiem skatīšanās nekurienē var liecināt par demenci.

Pēc Vinteres teiktā, suņiem ir tendence palēnināties vecumā, un tā rezultātā var pasliktināties kognitīvās un maņu spējas. Mums var šķist, ka viņi ir pārstājuši klaiņot apkārt un ignorēt mūs, taču tā ir tikai daļa no “novecošanās”.

Izaicinoši uzdevumi

Ja vecākiem mājdzīvniekiem ir grūtības veikt vienkāršas lietas, kuras agrāk viņi spēja veikt ar vieglumu, tā var būt KD pazīme. Patiesībā kognitīvo funkciju pasliktināšanās nozīmē, ka, jūsu mājdzīvniekam novecojot, viņam vienkārši nepietiek “degvielas” un tāpēc viņš vienkārši nevar atcerēties, kā veikt noteiktus uzdevumus.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment